Odborári u prezidenta dohodu nedosiahli, pripustili však kompromis

12.11.2012 Bratislava

Bratislava 12. novembra (TASR) – Školskí odborári sa na svojich požiadavkách nedohodli ani po dnešnom, takmer dvojhodinovom rokovaní s prezidentom Ivanom Gašparovičom a šéfom rezortu školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD).
Jednodňový výstražný štrajk učiteľov v Košiciach 13. septembra 2012. Na snímke vyučovanie v ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej ulici. Foto: TASR/František Iván

Líder odborového zväzu Pavel Ondek však pripustil, že na rokovaní s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD), ktoré má na budúci týždeň zorganizovať hlava štátu, sú ochotní rokovať o kompromise. O koľko sú schopní ustúpiť, však nechcel povedať.

„Naša požiadavka ostáva minimálne tých desať percent do tarifných platov na rok 2013 a následné navýšenie prostriedkov pre ďalšie roky vládnutia tejto vlády. Pokiaľ budeme rokovať s pánom ministrom financií, tak zrejme budeme hovoriť aj o určitom kompromise,“ povedal po rokovaní Ondek.

Minister školstva sa domnieva, že kompromisom je už ponúkané zvýšenie platov učiteľov o päť percent v budúcom roku. „Pre mňa je kompromis dosiahnutý tým, že to nebude ani nula, ani desať percent, je to päť percent,“ povedal Čaplovič s tým, že je ochotný rokovať do posledného dňa pred štrajkom.

Odborári dostali od vlády SR minulý týždeň memorandum, v ktorom im vláda sľubuje navýšenie platov v budúcom roku o päť percent, ale aj postavenie verejného činiteľa. Líder zväzu však tvrdí, že ponúkané navýšenie by nešlo do taríf. Ponuku vlády urobiť z učiteľov verejných činiteľov označil za veľmi zaujímavú. „Nezávisí to odo mňa, či ju príjmeme, ale od diskusie, ktorú vyvoláme medzi pedagogickými zamestnancami, a tiež aj od právneho názoru našich právnikov,“ povedal Ondek.

Prezident Gašparovič tvrdí, že učiteľom by rád dal aj požadovaných desať percent, ale „ak je“. „Som na strane reality, toho, aký to bude mať dopad na financie štátu, na učiteľov, na verejnosť a to sa týka aj realizácie štrajku,“ vyhlásil prezident.

O štrajku podľa vlastných slov hovoril viackrát aj s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Ten, čo drží kasu je minister financií, nie premiér, preto sa stretneme s ministrom financií aj s ministrom školstva," dodal.

Minister Kažimír minulý týždeň vyhlásil, že jeho ponuka zvýšiť platy školských zamestnancov v budúcom roku o päť percent bola definitívna. V rovnakom duchu sa vyjadril premiér Fico v nedeľnej (11. 11.) diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť.
 

Vyberte región